BiodiversitatDestacatPosidòniaQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

Manifest de Salvem Sa Badia de Portmany: Ni abocaments ni mentides

By 13 octubre 2022 No Comments

Vídeo gravat el 12 d’octubre de 2022, al sobreeixidor de Caló de s’Oli

El que està davall la mar no es veu. Per això consideram que un dels nostres objectius és ensenyar i conscienciar sobre la riquesa natural que resideix al fons de la nostra badia. La biodiversitat marina que també ens dona vida a naltros, una població que viu del turisme, d’un turisme que ens visita per la bellesa dels nostres boscos, la arena blanca de les nostres platges i, sobretot, les nostres aigües transparents i netes.

Durant 15 dies les aigües fecals de la part sud de la badia han anat directe a la mar, sense depurar, i és la nostra responsabilitat, ja que ningú més ho fa, ensenyar a la població el que està passant. Milers i milers de metros cúbics d’aigües fecals han estat abocats directament a la badia, cobrint el fons i la posidònia amb femta, paper higiènic, tovalloletes, detergents i fins i tot olis; en definitiva, tot el que les persones tiram al WC o a través de les piles de la cuina.

Les depuradores no donen l’abast, les canalitzacions estan obsoletes i es trenquen, els emissaris estan foradats i les inversions en el sistema són mínimes, a pesar que els habitants de l’illa d’Eivissa pagam cada any milions d’euros en concepte de cànon de sanejament. Un impost la recaptació del qual ha de ser destinada íntegrament, deduïts els costos de gestió, al finançament de les actuacions de política hidràulica que siguin competència del Govern de les Illes Balears, segons diu la seua definició.

Aquesta situació no va de colors polítics, és un problema que arrosseguem des dels anys 70 i que ningú ha estat capaç d’arreglar. No ens adonem que estem enterrant sota la mar milers de metres cúbics de femta i tovalloletes. És el nostre futur i el de les pròximes generacions.

No buscam culpables, buscam solucions, i tant el Govern Balear com els ajuntaments han de posar-se a treballar immediatament i conjuntament perquè això no torni a passar mai!

Les persones que vivim a Eivissa hem de dir basta. Mereixem tenir un sistema de sanejament correcte, proporcionat, mantingut i que funcioni, independentment de qui el gestioni. És més, ho estam pagant tots amb els nostres impostos: les empreses, els particulars i fins a les pròpies administracions insulars.

Si pretenem continuar vivint del turisme, aquest “atemptat” contra la badia ha de servir com a punt d’inflexió perquè les coses comencin a canviar des d’aquest mateix moment.

Sens dubte, la nostra societat i la nostra illa mereixen una cosa millor.

Vídeo gravat el 12 d’octubre de 2022, al sobreeixidor de Caló de s’Oli