BiodiversitatDestacatEducacióPescaPosidòniaQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

Miguel Mallo Costa cedeix a Salvem sa Badia un estudi sobre la posidònia per a la seua divulgació

By 23 maig 2023 No Comments

Miguel Mallo Costa, un jove de Sant Antoni doctor en Ciència i Tecnologia Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona, que fa pocs mesos ha presentat la seua tesi sobre corals a la Costa Brava, ha cedit a Salvem sa Badia de Portmany un informe de la seua autoria sobre la Posidonia oceanica, que ha publicat en tres idiomes (castellà, català i anglès). A partir d’ara, aquest document, titulat ‘Posidonia oceanica: el seu valor i causes de degradació’, es troba a la disposició de tots els interessats, a l’apartat de Divulgació d’aquest portal.

El document determina quines són les principals característiques d’aquesta planta marina, com per exemple que habita en aigües poc profundes, que només es troba al Mediterrani, excepte altres espècies de posidònia que existeixen en el sud d’Austràlia, així com la seua reproducció, grandària de fulles, elevades taxes de biomassa, etcètera.

Quant al valor d’aquesta espècie, Mallo Costa al·ludeix a la seua capacitat per crear i sostenir estructures complexes en tres dimensions, que serveixen com a hàbitat, protecció i alimentació per moltes altres espècies. Informa, així mateix, sobre la seua capacitat per a capturar carboni, modificar els fluxos de l’aigua i retenir partícules, així com el seu valor pesquer, capacitat per disminuir l’erosió costanera per absorció de la hidrodinàmica i la sedimentació i fixació de partícules, a més de prevenir l’eutrofització.

L’autor també determina les seues principals causes de degradació, al llarg dels 37.000 quilòmetres quadrats de superfície que ocupa a la Mar Mediterrània. Entre elles figuren la contaminació industrial i urbana, la terbolesa de l’aigua, l’amarratge d’embarcacions, la pesca de bou, l’ús d’explosius submarins, el desenvolupament costaner, l’enterrament de cables i canonades sota la mar, l’alteració del flux sedimentari, el desplaçament per espècies invasores, etcètera.

Es tracta d’un estudi que resumeix tots els aspectes importants relacionats amb aquesta planta, la seua importància i necessitat de conservació. Des de Salvem sa Badia agraïm a Miguel Mallo Costa la cessió d’aquest treball, que a partir d’ara passa a formar part dels materials d’estudi i divulgació que Salvem sa Badia utilitza per formar i conscienciar als joves i a la societat en general.