BiodiversitatCiènciaDestacatPosidònia

Neix PosiGenome, un projecte per a desentranyar el genona de la Posidònia oeánica

By 16 novembre 2021 No Comments

Foto: Jorge Terrados

L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), la Fundació General CSIC i Grup Iberostar, a través de la Fundació Iberostar, van presentar ahir, dilluns, el projecte PosiGenome, que té com a propòsit estudiar i desgranar el genoma complet de la Posidònia oceanica, l’espècie emblemàtica dels ecosistemes costaners mediterranis. L’estudi pretén seqüenciar el genoma d’aquesta planta fanerògama, mitjançant l’aplicació de modernes tecnologies de seqüenciació, amb l’objectiu d’aconseguir una major protecció i conservació de l’espècie.

L’obtenció del genoma de la Posidònia permetrà realitzar en el futur estudis genètics de manera similar als avanços genètics obtinguts pel projecte genoma humà. Per a això, es construirà un genoma de referència d’alta qualitat i precisió que permeti identificar, anotar i estudiar els gens i altres elements funcionals involucrats en diferents mecanismes bàsics de la biologia de la planta: germinació, floració, fotosíntesi, divisió cel·lular, elongació de la paret cel·lular, ramificació i adaptació al medi marí. D’igual manera, amb l’estudi de la seva genètica, aquesta recerca permetrà analitzar i comparar íntegrament la variabilitat genètica de les diferents praderies del Mediterrani aportant, a més, nous coneixements sobre la seva història evolutiva.

Aquesta iniciativa és vital per a identificar si existeixen unes poblacions de Posidònia oceanica més resistents que altres, quines són les més vulnerables i com reaccionen les diferents variants davant determinades condicions mediambientals. Tot això possibilitarà la implementació de plans de conservació específics per a cada zona, així com la regeneració de les praderies mitjançant la selecció genètica de llavors amb característiques més específiques per a cada regió mediterrània.

A partir d’ara, l’equip investigador recollirà mostres de Posidònia a la costa balear i iniciarà les recerques, que duraran fins a 2024. Fins al moment, els estudis genètics realitzats en aquest organisme han estat molt limitats, a causa de l’absència d’un genoma de referència com el que es pretén estudiar. La consecució d’aquest estudi és més urgent en l’actualitat a causa de l’imminent canvi climàtic i altres impactes que provenen d’activitats relacionades amb l’acció humana, que afecten la qualitat de vida dels organismes marins i a la salut de la costa.

La recerca està liderada per el Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), que és un Institut conjunt del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB). Les seves principals àrees de recerca són la biodiversitat, conservació, genètica, ecologia, recursos marins, canvi climàtic i oceanografia, especialment en prades de Posidònia oceanica. El projecte està liderat pel doctor Joan Pons (IMEDEA (CSIC-UIB)), i participen en aquest, Jorge Terrados, del mateix institut, Laura Botigué, del Centre de Recerca en Agrigenómica (CRAG) de Barcelona i Hugo de Boer, de la Universitat d’Oslo (UiO).