DestacatPort de Sant Antoni

Ports IB reconeix les molèsties generades pels ferris a Sant Antoni i que el tancament del port no suposa greus inconvenients per a les navilieres

By 29 juliol 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Ports dels Illes Balears, l’ens públic responsable de les competències i funcions executives del port de Sant Antoni, reconeix per escrit en un document els impactes ambientals i les molèsties generades pel trànsit comercial de ferris a la badia de Portmany i manifesta que la presència d’aquestes embarcacions de gran tonatge és incompatible amb un turisme de qualitat en aquest entorn. A més, afirma que el port d’Eivissa és suficient per a atendre el trànsit de mercaderies i passatgers a l’illa.

La iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany ha tingut accés al document del Consell d’Administració de Ports IB, rubricat pel vicepresident de l’entitat el 20 de febrer de 2019, en el qual s’establia una moratòria encara vigent del trànsit comercial en el port de Sant Antoni fins al final d’aquest any 2020 o fins a l’aprovació del Pla General de Port de Balears, que determinarà els usos futurs de la badia de Sant Antoni. Aquest acord va ser ratificat pel Consell de Govern de la comunitat autònoma balear el 27 de febrer de 2019.

Aquest document afirma literalment que “els vehicles i les mercaderies que desembarquen en el port de Sant Antoni de Portmany vénen produint impactes negatius en la zona costanera i en la qualitat ambiental, molèsties als visitants i residents d’aquest important nucli turístic i, de manera especial, congestions de trànsit motivades per una deficient interconnexió amb la xarxa viària local”.

També afegeix que “la presència de naus de gran tonatge resulta cada vegada més incompatible amb una concepció de la badia de Sant Antoni com un espai idoni per a un turisme de qualitat, que mostra una preferència pels serveis nàutics i per un entorn ben conservat i tranquil”.

Ports IB també manifesta de manera rotunda que el tancament del port de Sant Antoni als ferris no té importants conseqüències per a les companyies, que disposen de millors instal·lacions en el port d’Eivissa capital: “Cal tenir en compte, a més, que aquestes naus disposen d’un altre port comercial a l’illa que compta amb instal·lacions més adequades, sense que això suposi inconvenients greus per a empreses i passatgers”, assenyala el document.

L’acord del Consell d’Administració de Ports IB també faculta al vicepresident d’aquesta entitat per a impulsar les avaluacions que siguin necessàries amb la finalitat de determinar, si escau, la suspensió o l’ampliació de la moratòria.

Aquest document constitueix un reconeixement tàcit als arguments que sosté la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany sobre els inconvenients que genera el trànsit de ferris en el port de Sant Antoni, quant a les conseqüències mediambientals, els inconvenients per al turisme i les molèsties que suposa per als residents quant al trànsit de vehicles.

A aquests arguments cal afegir també que, com ha quedat demostrat en els diferents estudis realitzats per Salvem Sa Badia de Portmany, el tancament comercial del port no ha representat una reducció en el nombre de turistes que pernocten a Sant Antoni i l’entorn de la badia, ni tampoc en el nombre total de viatgers que arriben a l’illa per via marítima. En tots dos casos, les xifres de 2019, any en què ja no hi havia servei de ferris a Sant Antoni, van ser més elevades que en les temporades anteriors.