BiodiversitatDestacatPort de Sant AntoniPosidònia

Prop de quatre hectàrees de Posidònia oceànica ja han quedat enterrades a la zona d’amarratge i maniobra dels ferris

By 27 octubre 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Un nou estudi de la iniciativa ‘Salvem sa Badia de Portmany’ revela que al voltant de quatre hectàrees de Posidònia oceànica ja han quedat enterrades a la zona d’amarratge i maniobra dels ferris, en el port de Sant Antoni. L’extensió de praderia deteriorada ha pogut establir-se mitjançant una fotografia aèria d’alta resolució, que mostra l’estat real del fons marí en aquesta zona del port.

Com a punt de partida, l’estudi ha utilitzat la cartografia dels hàbitats marins de les Illes Balears, elaborada pel Govern Balear, que és la mateixa que s’ha utilitzat també al “Informe d’avaluació del trànsit comercial del port de Sant Antoni de Portmany” difós la setmana passada per Ports IB. Aquesta cartografia pot trobar-se en el visor del IDEIB (Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears).

Cartografía de los hábitats marinos de las Illes Balears, elaborada por el Govern Balear. Es la misma que se ha utilizado también en el “Informe de evaluación del tráfico comercial del puerto de Sant Antoni de Portmany” de Ports IB. En verde, la zona donde hay posidonia

Aquest mapa situa una àmplia zona de Posidónia oceànica a la zona de maniobres dels ferris que, tal com pot contemplar-se en el detall d’una fotografia aèria presa al maig de 2020, ha desaparegut pràcticament per complet. Cal destacar que l’única afecció que reben els fons en aquesta zona és la provocada pels ferris, en la seva maniobra d’atracada.

En la imagen superior, detalle de la zona donde debería de haber posidonia, según el mapa del Govern balear. Sobre estas líneas, vista aérea con la misma zona marcada, en la que puede apreciarse que ya no queda posidonia.

El document explica les característiques del gir que han de realitzar aquestes embarcacions, per a ciavogar posant-se en línia amb la zona d’amarratge i col·locar la popa sobre el taló, per a poder després realitzar la descàrrega de vehicles. En el transcurs d’aquesta maniobra, les embarcacions han d’accelerar els seus motors per a aconseguir el gir, provocant la resuspensión dels fons marins i el seu desplaçament cap a la part sud i sud-est de la badia, enterrant la Posidònia oceànica amb els sediments i provocant terbolesa a les platges de S’Arenal, És Pouet i S’Estanyol, entre altres.

A l’estudi s’inclou a més una descripció fotogràfica d’aquesta maniobra. Aquestes imatges exhibeixen el deixant de pols i llot que s’aixeca durant el gir. Finalment conclou que l’impacte sobre la Posidònia oceànica podria ser reversible en el temps si es deté l’entrada d’aquests grans vaixells en el port de Sant Antoni. El contrari, afegeix, provocaria que es continués destruint Posidònia oceànica, espècie que neteja i proporciona claredat a les aigües de la badia, reté la sorra a les platges i constitueix un valuós hàbitat on crien dotzenes d’espècies marines.

Descarrega aquí l’informe complet