DestacatFondeig irregular

Proposta de sanció per a onze embarcacions després d’una operació contra els xàrters il·legals a la badia de Portmany

By 7 agost 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Dimecres passat, 4 d’agost, es va desenvolupar en el port i la badia de Portmany una operació conjunta entre diferents organismes públics amb competències en el control i vigilància del domini marítim terrestre per a intensificar la lluita contra els xàrters nàutics il·legals. Després de realitzar el seguiment i control d’embarcacions de diferents tipus  es van iniciar un total d’11 propostes de sanció.

Des de Salvem Sa Badia valorem positivament aquesta operació, però lamentem que no s’hagi produït un dissabte, que és el dia en que tenen lloc les grans operacions d’embarcament i desembarcament per part de les companyies de xàrter arribades de fora que presumptament operen sense les preceptives autoritzacions.

L’objectiu d’aquest exercici coordinat, segons s’ha dit en un comunicat de premsa, era controlar i inspeccionar les activitats irregulars relacionades amb l’activitat mercantil de transport de viatgers, així com com el fondeig en zones il·legals o la recollida de persones en punts no habilitats per a això. També es van realitzar controls de documentació i permisos, així com dels títols habilitants dels patrons.El dispositiu va comptar amb la participació de dos inspectors de la Capitania Marítima d’Eivissa i Formentera; de la Guàrdia Civil, amb una patrulla del Grup Especial d’Activitats subaquàtiques (GEAS), una patrulla PAFIF (Patrulla Fiscal i Fronteres) i una patrulla a terra; un tècnic de la Direcció General de Transport Marítim i Aèria del Govern dels Illes Balears, la responsable de la Delegació de Costas per a Eivissa i un equip del personal de Ports IB constituït per 5 guardamolls i el cap del port de Sant Antoni.

Aquesta iniciativa mancomunada respon a la detecció, per part de les diferents administracions competents, d’un increment en les operacions de xàrter nàutic il·legals que es donen a la badia de Sant Antoni de Portmany. Aquest tipus d’empreses fan un ús indegut de la costa i utilitzen de manera il·legal els molls de les ‘golondrines’, per a carregar i descarregar clients, provisions i personal de neteja.

Davant els bons resultats d’aquesta iniciativa conjunta, les administracions concurrents podrien ampliar a diferents ports de les Illes Balears operacions d’aquest tipus amb l’objectiu d’intensificar els controls sobre les activitats irregulars relacionades amb els xàrters nàutics i evitar així la competència deslleial, l’ús indegut de la costa, el fondeig sobre posidònia i els abocaments incontrolats en tota la comunitat.

En relació amb les inspeccions “in situ”, les visites d’inspecció consisteixen en la comprovació de la disponibilitat de la declaració responsable i la inscripció en el registre d’empreses de xàrter nàutic, la possessió del certificat de navegabilitat en vigor, així com el despatx de Capitania Marítima, la titulació nàutica o els certificats de seguretat i residus, entre altres documents.

Durant aquests controls també s’ha comprovat la disposició de les embarcacions d’una zona de desembarcament autoritzada per la Demarcació de Costas.