DestacatFondeig irregularPosidònia

Quaranta embarcacions fondegen il·legalment a la badia de Portmany en plena crisi del coronavirus

By 5 maig 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Ni tan sols el coronovirus ha frenat el fondeig il·legal a la badia de Portmany. Malgrat la prohibició del moviment d’embarcacions promulgada pel govern en l’Ordre Ministerial del 17 de març, en l’últim mes i mig nombroses embarcacions d’esbarjo, la majoria de pavelló estranger, han anat arribant a la badia de Portmany per a fondejar enfront de la platja de S’Arenal i en la part sud de l’ancorada, fins a acumular-se al voltant de quaranta.

Tots aquests vaixells han incomplit, d’aquesta forma, la norma que els comminava a tornar als seus respectius ports d’origen o haver continuat amb la seva travessia. La imatge superior està presa a mitjan abril i des de llavors s’han sumat una altra desena de vaixells.

Aquests iots i llanxes romanen amarrats il·legalment a blocs fixos de formigó, que s’han instal·lat en el fons, moltes vegades sobre posidònia. Al menys el 40% d’ells, a més, estan habitats i tots els abocaments que generen acaben contaminant la badia.

Els seus tripulants també han creat ja alguns problemes de seguretat i han estat denunciats per vulnerar el Reial Decret que declara l’estat d’alarma. La Guàrdia Civil ha hagut d’acudir en diverses ocasions i fins i tot va haver de recórrer al seu servei marítim quan es va organitzar una festa en un d’ells.

Pel que sembla, moltes d’aquestes embarcacions procedeixen de la zona de Talamanca, on el Grup Especial d’Activitats Subaqüàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS), va retirar els blocs de formigó que els servien com a amarrament, obligant al desallotjament de la zona, com ja comptem en aquest post.

Es tem que noves embarcacions de diferents parts de l’illa o de la península puguin continuar arribant a la badia en les pròximes dates, per l’efecte crida que ja està generant la presència de tots aquests vaixells. A l’hivern les barques fondejades il·legalment era menys de la meitat que ara.

A continuació, algunes imatges més que reflecteixen de la situació actual.