DestacatPort de Sant Antoni

Radiografia de la nàutica recreativa a la badia de Portmany: Més de 1.000 amarratges en temporada distribuïts en tres àrees

By 19 maig 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Actualment, la nàutica recreativa constitueix un dels puntals de l’activitat que es desenvolupa a la badia de Portmany, juntament amb el turisme de sol i platja, les excursions marítimes mitjançant barques tipus “golondrina”, les activitats de turisme actiu (busseig, caiac, vela…), la pesca professional i esportiva i el lloguer d’embarcacions, entre altres.

La radiografia de la situació actual de la nàutica esportiva a l’interior de la badia de Sant Antoni és la següent: en temporada alta existeixen un total de 1.015 amarratges d’esbarjo, que es gestionen entre dues societats: el Club Nàutic Sant Antoni i Ports de les Illes Balears (Ports IB).

El Club Nàutic Sant Antoni disposa de 10 pantalans, emplaçats dins de l’espai comprès entre el dic d’abric del port i el moll pesquer, que ja se situa a l’altura del Passeig de Ses Fonts. Les seves instal·lacions ofereixen un total de 574 amarratges d’esbarjo, per a embarcacions de fins a 50 metres d’eslora i 5 de calat, encara que en la seva majoria estan destinats a barques de grandària mitjana i petita. Es Nàutic és una entitat sense ànim de lucre, fundada en 1973 i que en l’actualitat compta amb més de 700 socis i 100 esportistes. Les seves instal·lacions han estat remodelades integralment per fases, entre 2009 i 2017.

A més d’amarratges, És Nàutic ofereix vestuaris, serveis d’escar, bugaderia, gasolinera, vigilància diürna i nocturna, wifi, llum i aigua potable, restaurant i saló social. A la seva àrea esportiva també s’ensenya vela i caiac a desenes de nens i joves, i s’ofereixen cursos educatius i gratuïts sobre la mar, en els quals participen col·legis de tota Eivissa. La seva política mediambiental, feta pública al gener de 2020, aposta per un creixement zero en amarratges, amb independència dels canvis d’usos que es produeixin en el port en el futur.

A continuació del moll pesquer, entre aquest i el port de “golondrines”, se situen els tres pantalans que gestiona directament Ports IB, ens públic dependent del Govern balear i responsable de tot el port. Compta amb un total de 360 amarratges per a embarcacions de fins a 12 metres d’eslora, que coordinen els propis agents de l’autoritat portuària de Sant Antoni. Aquest port esportiu també compta amb servei de llum i aigua i gasolinera, i actualment està fent una reforma de les seves dependències per a oferir una millor atenció als usuaris.

La suma dels amarratges de tots dos ports esportius ascendeix a un total de 934. A ells, cal afegir altres 81 mitjançant boies ecològiques, situades a tres polígons a la meitat de la badia, fins a sumar un total de 1.015 unitats. Aquesta infraestructura roman operativa durant la temporada estival, de primers de juny a la fi de setembre. De la seva gestió s’ocupa el Club Nàutic Sant Antoni per encàrrec de Ports IB. Els usuaris que fondegen en aquesta zona tenen accés a totes les instal·lacions de Es Nàutic i disposen de servei de marineria les 24 hores, per a embarcar i desembarcar.