Dissabte passat per fi va tenir lloc un operatiu per vigilar el fondeig il·legal i els xàrters irregulars que operen a la badia de Portmany, precisament el dia de la setmana en què la badia s’omple d’aquestes embarcacions, fondejant sobre posidònia en molts casos i utilitzant els molls de les ‘golondrines’, on no estan autoritzats a operar, per a carregar passatgers, personal de neteja i queviures. Les anteriors vigilàncies, realitzades en temporades passades, havien tingut lloc altres dies en què els xàrters no acudeixen massivament a port, per la qual cosa havien resultat infructuoses.
El Govern balear ha remès una nota de premsa en la qual especifica que aquesta operació de vigilància la va dur a terme la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, a través del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS), i la Patrulla Fiscal i de Fronteres (PAFITE). També es va rebre el suport d’un tècnic de la Direcció general de Transport Marítim i van participar un agent de Medi Ambient de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. L’Ajuntament de Sant Josep, a més, va col·laborar amb mitjans i personal de Policia Local i Protecció Civil.
Durant l’operatiu es van inspeccionar 28 embarcacions, de les quals 21 pertanyien a la llista sisena de xàrter nàutic. Com a resultat d’aquestes inspeccions, es va proposar que una dotzena d’embarcacions aixequessin l’ancora i canviessin la seua ubicació, atès que es trobaven dins de la zona designada per a banyistes o sobre posidònia. Durant la jornada, es van obrir tretze actes d’inspecció, la majoria de les quals es van deure a la falta de documentació requerida per a dur a terme l’activitat de ‘xàrter nàutic’. També es van registrar casos de fondeig sobre posidònia, manca de les titulacions nàutiques obligatòries i absència de contractes de lloguer formalitzats.
Encara que aquesta primera operació constitueix un fet positiu, per a Salvem sa Badia de Portmany arriba massa avançada la temporada i servirà de poc, si no es persisteix realitzant més inspeccions amb regularitat. Salvem sa Badia, a més, va ser testimoni que efectivamente durant l’operatiu es va demanar la documentació a algunes embarcacions, però els xàrters il·legals van continuar carregant mercaderies i persones als molls de les ‘golondrines’, malgrat que allí no poden fer-ho, sense que cap autoritat de les presents s’acostés a ells a denunciar-los.
També ens sòrpren el canvi aplicat pel Govern balear al topònim de la “Badia de Portmany”, que és el seu nom històric, a la qual ara ha passat a denominar “Badia de Sant Antoni i Sant Josep”.