BiodiversitatBusseigDestacatPosidòniaSalvem Sa Badia

Salvem sa Badia crea un equip de bussejadors voluntaris per impulsar Xarxa Posidònia, amb l’Ajuntament de Sant Josep i Arenal Diving

By 27 agost 2022 No Comments

Ahir es van iniciar els treballs de recuperació de l’estació de mostreig des Vedrà

Salvem sa Badia de Portmany, en coordinació amb el Govern balear i la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep i Arenal Diving, ha creat un nou equip de bussejadors voluntaris amb l’objectiu d’impulsar la Xarxa de Monitoratge de la Posidònia de les Illes Balears, a Eivissa.

Aquesta xarxa de monitoratge de les praderies de posidònia la va posar en marxa la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern balear en 2002, amb finançament europeu i la col·laboració de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA). Després de cinc anys paralitzat (2012-2017), el projecte es va reprendre gràcies als fons de l’Impost de Turisme Sostenible. Aquesta iniciativa va ser concebuda per conèixer l’estat de salut de les praderies i trobar fórmules adequades per gestionar la seua conservació. Els principals objectius són avaluar l’estat actual de les praderies, monitorant la seva evolució, i conscienciar a la població sobre els problemes que afecten el Mediterrani i la importància de conservar les praderies marines per mantenir l’equilibri biològic i la biodiversitat.

El nou equip de bussejadors voluntaris ja ha començat a treballar i l’organitza la biòloga de Salvem sa Badia Elisa Langley, en coordinació amb l’equip de l’empresa pública Tragsa, que gestiona Xarxa Posidònia per encàrrec del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Un dels grans reptes que afronta Eivissa és l’ampliació del nombre d’estacions de mostreig que integren la xarxa i que en les Pitiüses és molt baix. Actualment només existeixen dos estacions a Eivissa i altres dos a Formentera, per més de trenta a Menorca i més de vint a Mallorca.

Eivissa té poques estacions de mostreig integrades a la Xarxa Posidònia. Incrementar-les és un dels objectius

L’Ajuntament de Sant Josep s’ha sumat a la iniciativa, cobrint les despeses necessàries derivades de les operacions de seguiment de la posidònia i a més incorporarà a la xarxa la informació que ha recopilat a través dels recents estudis realitzats sobre les praderies de posidònia de Porroig, Cala d’Hort i Cala Vedella. “Per naltros és essencial treballar per la protecció del nostre entorn marí i secundar totes aquelles iniciatives que tinguin aquest objectiu, i més si es tracta d’una xarxa de seguiment oficial de l’espècie potser més important del nostre mar”, ha comentat la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep, Mónica Fernández.

Ahir mateix, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Josep i el centre de busseig Orcasub, i el suport de les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent, es van posar en marxa els treballs de recuperació de l’estació des Vedrà, un treball que va exigir la presència de cinc bussejadors voluntaris.

L’equip de bussejadors voluntaris que ahir va intervenir a la zona des Vedrà

Demà diumenge, els treballs iniciats continuaran amb la posada en marxa de dos noves estacions de mostreig a Cala Gració, gràcies a la col·laboració del centre de busseig Arenal Diving, que té base a la badia de Portmany i aporta equip humà i material. En aquesta labor participaran vuit bussejadors recreatius voluntaris. També s’està treballant per crear noves estacions al llarg de 2023.

“Des de Salvem sa Badia som molt conscients de la necessitat i importància que té aquesta labor de seguiment i ens hem imposat la tasca de coordinar un equip de bussejadors voluntaris que estiguin integrats en aquesta plataforma d’estudi cientí-*fico. La iniciativa encaixa en l’objectiu número 5 de la nostra associació, en el qual apostem per promoure la participació d’entitats científiques i docents per a la realització d’estudis que permetin conèixer millor la situació de la badia i elaborar propostes de millora de la seva qualitat mediambiental”, ha explicat el president de Salvem sa Badia, Pepín Valdés.