BiodiversitatDestacatPlatgesPosidòniaQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

Salvem Sa Badia de Portmany s’adhereix al Pacte Blau Balear, que persegueix la conservació de la nostra mar

By 27 maig 2023 No Comments

Aquesta imatge de Víctor de Valles simbolitza la iniciativa Pacte Blau Balear.

L’associació Salvem sa Badia de Portmany s’ha adherit al Pacte Blau Balear, una iniciativa impulsada per Marilles Foundation. Aquest projecte parteix de la idea que la protecció de la mar balear és una responsabilitat compartida. Per a això, reclama la realització de cinc compromisos que garanteixin la seua conservació:

1r) Crear una xarxa de santuaris marins que cobrirà un 10% de la mar Balear.
2n) Posar en marxa plans de conservació i recuperació d’hàbitats i especies vulnerables.
3r). Garantir una pesca sostenible i acabar amb el furtivisme i el comerç fraudulent.
4t) Millorar la qualitat de les nostres aigües litorals.
5è) Invertir un mínim d’un 1% dels pressuposts públics en conservació marina (sense incloure la despesa relacionada amb infraestructura per a millora i depuració d’aigües).

Segons la fundació Marilles, l’èxit d’aquesta estratègia dependrà dels avanços que es facin en reptes transversals com la creixent pressió demogràfica i la necessitat d’accelerar la transició energètica i de fer front a l’escalfament global.

La mar balear, explica el Pacte Blau Balear a la seua página web, és font de beneficis, gaudi, lleure i benestar. Una mar i una costa en bon estat de conservació són essencials per esmorteir els impactes del canvi climàtic i per garantir el futur d’indústries com la pesca, el turisme, la nàutica i els llocs de treball que depenen d’elles.

Però la mar Balear està en crisi, continua aquesta iniciativa. Les múltiples pressions a les què està sotmesa han provocat la desaparició d’espècies, l’erosió d’hàbitats i el deteriorament de la seva qualitat ambiental, posant en risc la seva capacitat de proveir benestar i garantir la prosperitat econòmica. En un context de canvi climàtic i incertesa global és urgent actuar per frenar aquest procés i recuperar el seu bon estat ecològic.

Les properes eleccions son vitals per al futur de la mar i la costa balear. Els partits polítics juguen un paper clau per accelerar la transició cap a una mar plena de vida, reduint els impactes negatius i afavorint la conservació i recuperació del nostre patrimoni natural.

Les Balears aspiren a ser referent mundial en conservació marina. Aspiren a demostrar que és possible reconciliar la prosperitat econòmica amb uns ecosistemes marins i litorals en excel·lent estat de conservació. L’escala del repte és enorme. Per fer-ho possible calen ambició i mesures valentes.

Per totes aquestes raons, el Pacte Blau Balear demana a tots els partits polítics, tant si governen com si fan oposició, que es comprometin a fer realitat aquest objectiu incloent les següents mesures als seus programes electorals i al futur pla de govern. Demana també a representants del sector privat, públic i de la societat civil que facin públic el seu suport adherint-se a aquest compromís.