DestacatPort de Sant AntoniSalvem Sa Badia

Salvem Sa Badia de Portmany, sorpresa per les declaracions del conseller de Transports, en les que assegurava que el port d’Eivissa ara mateix ja està saturat

By 4 febrer 2022 No Comments

Les manifestacions realitzades el passat dimarts, 1 de febrer, pel vicepresident segon del Consell Insular i conseller de Transports, Javier Torres, han provocat una gran sorpresa en l’Associació Salvem Sa Badia, ja que segons el parer d’aquest col·lectiu no encaixen amb la realitat.

Torres es va mostrar preocupat, segons va explicar a través d’un comunicat de premsa que van recollir diversos mitjans, per la suposada saturació de l’estació d’es Botafoc, que, segons la seva nota, “es troba ja en ple mes de gener en una situació de col·lapse i saturació total durant molts de dies a la setmana”. “No pot ser que l’estació d’es Botafoc estigui així, mentre tenim un altre port, com és el de Sant Antoni, tancat “de facto” per la limitació d’eslores de 65 metres, generant un problema important en el port i el municipi de Vila”, va declarar Torres.

Davant aquestes paraules, Salvem Sa Badia s’ha posat en contacte amb l’Autoritat Portuària de Balears, que depèn del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, des d’on s’ha apuntat que no es produeixen incidències en aquesta època de l’any i que aquestes tenen lloc en moments puntuals de la temporada turística, quan l’organització del port requereix més complexitat per la presència de creuers.

Consultades altres fonts, no es tenen notícies d’aquesta saturació ni que s’estiguin produint retards o anomalies en l’arribada i sortida dels ferris que enllacen amb Mallorca i la península, a conseqüència d’una possible saturació portuària. Des de Salvem Sa Badia ens preguntem, per tant, quina és la raó d’aquestes declaracions, que porten implícites una petició d’increment d’eslores per a operar en el port de Sant Antoni, ara limitades a 65 metres.

És important recordar que les puntes d’activitat portuària que s’han produït alguns estius a Eivissa tenen relació amb l’excessiva presència de creuers en el dic d’es Botafoc, situació que, si se segueix la tendència del port de Palma, hauria de revertir-se. Cal recordar que, el desembre passat, el Govern balear, la patronal de creuers CLIA i les principals navilieres del món van aconseguir un acord perquè, a partir de la temporada de 2022, no puguin atracar al mateix temps més de tres creuers en el port de Palma, que té una capacitat en molls i atracament que és el doble de la d’Eivissa.

En els últims anys, especialment abans del covid, el port d’Eivissa ha registrat la presència d’incomptables creuers, amb puntes de tres, quatre i fins i tot cinc d’aquestes embarcacions al mateix temps, tal com va ocórrer en 2015, quan es va establir el rècord. Si Palma, que és molt més gran, rebrà un màxim de tres creuers, el port d’Eivissa sembla destinat a evolucionar en el mateix sentit, sobre la base de la seva menor grandària.

Menys vaixells de passatgers en la temporada precovid que abans

D’altra banda, si es comparen les xifres d’activitat del port d’Eivissa, encara que el nombre de passatgers hagi anat creixent interanualment una mitjana del 7%, entre 2015 i 2019, el nombre de vaixells de passatgers de cabotatge que van operar a l’illa en 2019, última temporada sense covid, no són tan elevades. De fet, en 2019, segons consta en les memòries anuals de l’Autoritat Portuària de Balears, es van registrar 17.727 operacions de vaixells de passatgers, xifra encara llunyana dels 18.144 que es van registrar en 2017, any de rècord, sense que llavors ningú al·ludís a saturació portuària.