DestacatQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

Salvem Sa Badia demana que s’arregli urgentment l’emissari, que aboca matèria orgànica massa prop de la costa

By 7 octubre 2021 No Comments

Salvem Sa Badia de Portmany ha denunciat que l’emissari de la depuradora de Sant Antoni, situat a la zona de Caló de s’Oli aboca a centenars de metres de la costa, en lloc de fer-ho a 1.200 metres de distància i 50 de profunditat, tal com va ser concebuda aquesta infraestructura en origen.

Aquesta situació, que es produeix des de fa més de deu anys, genera mals olors a la riba segons d’on ve el vent i ha provocat que una àmplia zona on abans existia posidònia, tal com demostren els propis mapes de posidònia del Govern balear, ha quedat reduïda a un desert submarí. Ho demostren unes imatges del propi emissari que ha aportat Salvem Sa Badia de Potmany i que han protagonitzat un reportatge d’IB3.

El portaveu de Salvem Sa Badia de Portmany, Pepín Valdés, afirma que aquest funcionament irregular de l’emissari provoca mala imatge turística i danys en el medi ambient: “El gran problema és que l’emissari està llançant material orgànic a les platges de la badia i a l’entorn, cosa que no és de rebut. És un problema molt greu per l’afecció que aquests abocaments tenen en la biodiversitat, des de la posidònia a tots els éssers vius que l’habiten i que enriqueixen aquest entorn singular”.

En el reportatge d’IB3 s’afirma que l’Agència Balear de l’Aigua ha confirmat que l’emissari, que sortia a 1,2 quilòmetres i 50 metres de profunditat, es va tapar. Per a arreglar-ho, es van fer uns forats en la part central del seu traçat, la qual cosa no incompleix la llei, ja que aquesta exigeix un mínim de 500 metres. També ha afegit que per a l’any que ve hi ha prevista una inversió de 22.000 euros per a arreglar-lo.

“La solució que es va prendre va ser obrir uns forats en el tub, en una zona on saben perfectament que hi havia posidònia i que aquesta estava molt a prop. És un problema que existeix des de fa deu o més anys i que s’hauria de solucionar ja. Fins i tot abans del final de la vida útil d’aquest emissari, que sabem que és l’any 2025”, ha declarat Pepín Valdés.

D’altra banda, Abaqua també a dit que ja està redactant el projecte del nou emissari i espera iniciar les obres en 2024.