BiodiversitatDestacatEducacióSalvem Sa Badia

Salvem Sa Badia desxifra la biodiversitat de la badia de Portmany a alumnes de quatre instituts del seu entorn

By 5 novembre 2021 No Comments

Alumnes de 3r i 4t d’ESO i 1r de Batxillerat dels centres d’ensenyament Quartó de Portmany, Sa Serra, Sant Agustí i Santísima Trinidad, tots ells molt pròxims a la badia de Portmany, han començat una activitat de reconeixement i seguiment de la biodiversitat marina de la badia, de la mà de Salvem Sa Badia de Portmany.

D’aquesta iniciativa, que es desenvolupa en col·laboració amb el professorat de Ciències i la direcció dels centres, s’estan beneficiant estudiants de les assignatures de Biologia (ESO) i Cultura Científica (1r de Batxillerat). Cada institut ha hagut de triar una platja, a la qual acudiran almenys una vegada per estació, amb l’objectiu de desxifrar la biodiversitat d’aquest entorn i realitzar un seguiment dels canvis en la vida marina que es produeixen en els diferents moments de l’any, amb condicions meteorològiques diferents.

Les platges triades per aquests centres són es Pinet (IES Sant Agustí), s’Arenal (IES Quartó de Portmany), s’Estanyol (IES Sa Serra) i Cala Gració (Santísima Trinidad), i tots ells ja han realitzat la primera expedició corresponent a l’estació de tardor, en aquests últims dies.

Seguint un protocol científic, en el marc d’una quadrícula, els alumnes van prenent dades de les espècies que troben a la riba de la platja al llarg del temps, per a així poder apreciar canvis, fer un seguiment d’espècies objectiu que són importants per a la conservació marina i aportar aquestes dades a plataformes de ciència ciutadana, com a Observadors de la mar, Reefcheck i Biodibal. També es pretén que localitzin indicis sobre la reproducció de les praderies de Cymodocea nodosa i Posidònia oceànica, buscant les seves flors i fruits.

En aquests primers dies els estudiants han trobat matèries i espècies com a meduses, crancs, petxines de bivalves, posidònia, cymodocea, alga codium i ulls de Santa Llúcia, entre altres, prenent nota de la seva ubicació i concentració. Així mateix, han registrat la presència de residus, com a burilles o microplàstics. Per al desenvolupament de l’activitat, els alumnes i els seus professors compten amb el suport de Marta Fernández Clemente, oceanògrafa i educadora de Salvem Sa Badia. A final de curs, Salvem Sa Badia també organitzarà la ‘Trobada de la Biodiversitat’, on totes les aules participants tindran oportunitat de presentar els resultats de la seva recerca d’una forma creativa.

Aquesta activitat de seguiment va sorgir a proposta dels directors dels centres d’ensenyament, durant les jornades de presentació de Salvem Sa Badia de Portmany que es van desenvolupar el curs passat en els instituts de l’entorn. El professorat va comentar la possibilitat de realitzar algun projecte de ciència ciutadana, que aportés als alumnes una millor comprensió de la biodiversitat de l’entorn marí que els envolta i Salvem Sa Badia ha facilitat els mitjans per a dur a terme processos de ciència i cultura científica.