BiodiversitatCiènciaDestacatEducacióPitiüsesPosidòniaSalvem Sa Badia

Salvem sa Badia participa en una jornada de difusió d’iniciatives de custòdia del territori

By 6 octubre 2022 No Comments

Ahir a la tarda es va celebrar a la casa de colònies de Can Tomeu, al barri de Ca n’Escandell d’Eivissa ciutat, la IX Jornada de Difusió d’Iniciatives de Custòdia del Territori de les Illes Balears. Aquest esdeveniment va comptar amb la participació de Marta Fernández, ocenógrafa de Salvem sa Badia de Portmany, que va explicar als assistents el projecte de custòdia marina que desenvolupam des de la nostra Associació amb diferents centres educatius de l’entorn.

Na Marta va explicar que aquesta iniciativa es va posar en marxa al novembre de 2021 i es va dur a terme en col·laboració amb el professorat de Ciències i la direcció de quatre centres pròxims a la badia: Sa Serra, Quartó de Portmany, Sant Agustí i Trinitarias. De l’activitat es van beneficiar 160 estudiants de vuit grups (3 de Sa Serra, 3 de Quartó de Portmay, 1 de Sant Agustí i 1 de Trinitarias), de les assignatures de Biologia (ESO) i Cultura Científica (1r de Batxillerat). Tots ells, d’entre 14 i 17 anys. Durant el curs 2021-2022 cada centre va haver de triar una platja, a la qual els alumnes van acudir almenys una vegada per estació, amb l’objectiu de desxifrar la biodiversitat de l’entorn i realitzar un seguiment dels canvis en la vida marina produïts en els diferents moments de l’any, amb condicions meteorològiques diferents.

Les platges triades vàren ser es Pinet (Sant Agustí), s’Arenal (Quartó de Portmany), s’Estanyol (Sa Serra) i Cala Gració (Santíssima Trinidad). Durant cada visita, seguint un protocol científic i en el marc d’una quadrícula, els alumnes van anar prenent dades de les espècies que trobaven a la riba de la platja al llarg del temps, per a així poder apreciar canvis, fer un seguiment d’espècies objectiu que són importants per a la conservació marina i aportar aquestes dades a plataformes de ciència ciutadana, com Observadores del mar, Reefcheck i Biodibal. També es van localitzar indicis sobre la reproducció de les praderies de Cymodocea nodosa i Posidònia oceànica, buscant les seues flors i fruits.

Per al desenvolupament de l’activitat, els alumnes i els seus professors van comptar amb el suport de Marta Fernández. L’activitat de seguiment va sorgir a proposta dels directors dels centres d’ensenyament, durant les jornades de presentació de Salvem Sa Badia de Portmany que es van desenvolupar el curs 2020-2021 als instituts de l’entorn. El professorat va comentar la possibilitat de realitzar algun projecte de ciència ciutadana, que aportés als alumnes una millor comprensió de la biodiversitat de l’entorn marí que els envolta i Salvem Sa Badia es va ocupar de facilitar els mitjans per dur a terme processos de ciència i cultura científica.

Després de l’experiència, els alumnes d’aquests instituts van participar en el Foro Futuro, que es va celebrar el mes de maig a Formentera, on van explicar les seues conclusions, i també a la Trobada de la Biodiversitat, organitzada per Salvem sa Badia a l’Auditori Caló de s’Oli al juny.

Marta Fernández també va explicar que aquesta activitat nodreix de personal a ‘Es Voluntaris de sa Badia’, que a l’estiu informen a les embarcacions fondejades de la prohibició de tirar l’ancora sobre la praderia de posidònia, al mateix temps que realitzen estudis i mesuraments. Enguany es celebrarà una nova edició del projecte de custòdia marina amb els centres educatius de l’entorn de la badia.

A la jornada d’ahir també va assistir Pepín Valdés, president de Salvem sa Badia de Portmany. Va ser organitzada per la Iniciativa de Custòdia del Territori dels Illes Balears (ICTIB), amb la participació del Govern balear, l’Ajuntament d’Eivissa, Gen-Gob, Gob Menorca, l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera (apaeef), la Fundació Maria Ferret, Save the Med i Salvem sa Badia de Portmany.

Altres ponents van ser Marina Tysoe del ICTIB, que va parlar de la custòdia del territori com a eina de gestió; Maribel Juan i Jessica Dunlop de apaeef, que van explicar el projecte de banc de terres de l’illa, i Cristina Gomila de Gob Menorca, que va analitzar el funcionament de la custòdia agrària en aquesta illa. Josep Lluis Riera, de la Fundació Maria Ferret, va parlar de defensa de la naturalesa i protecció de la vida en el marc de la custòdia del territori; Xisco Sobrado, de Gen-Gob, va introduir la custòdia marina a les Pitiüses, i Yaiza Santana, de Save the Med, va explicar el projecte Xarxa Dragonera Blava. La jornada va concloure amb la celebració d’una taula rodona.