DestacatFondeig irregularPosidònia

Sant Antoni demana per unanimitat al Govern balear que destini més mitjans a controlar els fondejos sobre posidònia

By 31 juliol 2020 agost 15th, 2022 No Comments

Tots els partits amb representació al ple de l’Ajuntament de Sant Antoni han aprovat per unanimitat sol·licitar al Govern balear que destini més mitjans per a la vigilància dels fondejos incontrolats sobre les praderies de posidònia. Aquesta proposta, impulsada per l’equip de govern, reclama que s’incrementin les embarcacions de control destinades a l’illa per a arribar a més platges, ja que les tres que hi ha actualment “són insuficients”.

La regidora de Governació i Medi Ambient, Neus Mateu, ha recordat que el Decret 25/2018 sobre la Conservació de la Posidònia Oceànica a les Illes Balears recull la protecció de 650 km² de praderies sent els recursos destinats a aquest efecte “escassos i insuficients”, la qual cosa demostra que s’ha legislat “sense els mitjans materials i humans adequats”. “Centenars d’embarcacions infringeixen la prohibició de fondeig sense que el Govern sigui capaç de controlar-ho”, ha apuntat Mateu, que ha recordat que els municipis s’estan encarregant d’aplicar mesures de control quan no és la seva competència ni disposen dels mitjans necessaris”.

Mateu ha explicat que el propi consistori està realitzant un registre dels vaixells que fondegen en el seu litoral de manera irregular, prenent fotografies, i que aquestes es remeten tant a la Demarcació de Costas com al Govern balear, amb la corresponent denúncia. També ha recordat que l’Ajuntament ja va demanar ajuda a la Guàrdia Civil per a la retirada dels morts il·legals que hi ha dispersos per la badia, tal com ja es va fer a Talamanca i a determinades zones de Sant Josep. No obstant això, quan anaven a realitzar-se aquestes tasques es va produir el confinament a causa de la pandèmia de Covid-19.

El ple també ha aprovat per unanimitat instar la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear perquè posi en marxa el Servei de Neteja del Litoral “de manera immediata i urgent”, ja que es tracta d’un servei “imprescindible” per a l’illa, així com a informar de la situació i previsió d’inici d’aquest servei primordial per a preservar els nostres ecosistemes.

Cal recordar que el fondeig il·legal és un dels principals problemes que afronta la badia, amb dotzenes de vaixells totes la temporada, molts dels quals estan habitats. Aquesta situació provoca abocaments que acaben a les platges i fondejos sobre posidònia.