DestacatFondeig irregular

Sant Josep retira un veler encallat al litoral de Cala de Bou i treballa per llevar-ne un altre

By 8 abril 2022 agost 15th, 2022 No Comments

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia treballa en la retirada de dos embarcacions varades al litoral de Cala de Bou des de finals de l’any passat, al tram costaner situat entre es Pouet i s’Estanyol. Es tracta dels velers ‘Baluma’ i ‘Aurora’.

“En aquestes situacions, i com en altres ocasions, l’Ajuntament actua per pròpia iniciativa i assumint la responsabilitat de mantenir en bon estat de la zona de domini públic tot i que no hi tenim competències directes, en aquest cas el que feim és aplicar les que tenim en matèria de neteja de la costa”, ha dit el regidor de Platges, Josep Guasch.

En el cas de l’‘Aurora’, la retirada s’ha fet aquesta setmana i ha estat impossible identificar el propietari de l’embarcació, que pel seu estat d’avançada degradació no disposa de cap tipus d’identificació. De fet, una de les justificacions de la necessitat d’aquesta actuació és la d’evitar un possible vessament, a més d’impedir que es seguís deteriorant en aquest indret de la costa.

Degut a les seues grans dimensions, per les tasques de retirada i desballestament del barco s’han hagut de mobilitzar grues, dos camions, un d’ells amb una àmplia plataforma de càrrega, equips de busseig i una retroexcavadora per condicionar la zona per tal que hi puguessin arribar la resta de vehicles pesants. Ara es gestionarà d’acord a l’ordenança municipal de gestió de residus.

L’embarcació va acabar varada a la costa el passat novembre, tot i que fa temps que es trobava fondejada il·legalment a la badia de Portmany, fora de l’àmbit on es va realitzar l’any passat la neteja de morts dels fons. Precisament, amb intervencions com aquella, «les administracions estam fent un esforç per acabar amb aquests fondejos incontrolats i evitar que, amb els temporals, les embarcacions acabin a la costa i ens generin un problema de seguretat per a les persones, a més de l’impacte que té aquesta situació sobre les praderies de posidònia», ha dit Guasch.

En el cas del veler ‘Baluma’, que va quedar varat el desembre passat a la mateixa zona, s’ha intentat notificar al propietari l’obligació de la seva retirada. En cas de no fer-ho, l’Ajuntament assumirà novament els costos de la retirada, que podrà repercutir sobre l’armador de l’embarcació, independentment de les sancions que se li puguin aplicar.

Des de Salvem Sa Badia de Portmany felicitam l’Ajuntament, que s’ha vist obligat a emprendre la retirada d’aquestes embarcacions perquè la Demarcació de Costes, que és qui té les competències per a controlar els fondejos il·legals, no disposa de suficients recursos. De fet, ens consta que només hi ha tres zeladors per a tota la costa d’Eivissa i Formentera i ni tan sols disposen d’embarcació pròpia. Almenys era així fa uns mesos.