BiodiversitatDestacatPosidònia

Saps quin és l’autèntic tresor de la badia de Portmany?

By 5 març 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Aquest vídeo és el primer d’una sèrie de peces breus que formen part del documental ‘Portmany, una badia amenaçada’. En ell expliquem que el major tresor de la badia es troba sota la mar: un jardí submarí, que és desconegut per a la majoria dels turistes i residents.

Històricament, els fons de la badia han estat densament poblats per praderies de Posidònia oceànica, una planta submarina que a Eivissa ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat i que es troba protegida per diverses normatives europees, nacionals i autonòmiques.

Encara que en menor quantitat, la badia també acull altres espècies vegetals extraordinàriament valuoses, com la Cymodocea nodosa, més resistent i capaç d’estabilitzar el fons marí i retenir els sediments.

Aquestes imatges revelen que la Posidònia constitueix un veritable ecosistema i és extraordinàriament beneficiosa per a la conservació de la morfologia del litoral i l’impuls de la vida marina. Peixos i mol·luscos utilitzen aquest mantell vegetal per a dipositar els seus ous i proporcionar un entorn més segur als seus alevins. A més, absorbeix grans quantitats de CO₂, oxigena la mar, filtra les aigües proporcionant la transparència característica de la costa eivissenca i forma un cordó submarí que reté la sorra a les platges, impedint que els temporals se l’emportin.

A canvi de tots aquests beneficis, la Posidònia únicament ens demana dues coses: aigües netes i transparents i sol.

A continuació, t’oferim el documental complet, de 16 minuts de durada.