BiodiversitatDestacatPesca

Tonyinaires foresters fondegen sobre la posidònia de la badia de Portmany

By 26 maig 2021 agost 15th, 2022 No Comments

A l’esquerra, posició dels tonyinaires ahir. A la dreta, cartografia de la posidònia del Govern balear

Almenys 18 grans vaixells de pesca de la tonyina es troben amarrats aquests dies enfront de la badia de Portmany i part d’ells han fondejat sobre la praderia de posidònia. Avui aquests vaixells es troben més allunyats de la costa, però altres jornades han fondejat molt més a prop i, segons la comparativa de la seva posició real captada per satèl·lit amb la cartografia de la posidònia que el Govern balear posa a la disposició dels navegants a través del portal www.atlasposidonia.com, bona part d’ells han tirat l’ancora sobre la praderia de posidònia situada enfront de la zona de ses Variades, Caló des Moro i es Cap Blanc.

La posició dels tonyinaires, que porten bandera italiana, francesa i espanyola, ha pogut determinar-se mitjançant el sistema AIS, sigles anglosaxones de Automatic Identification System. L’objectiu fonamental d’aquesta eina és permetre als vaixells comunicar la seva posició i altres informacions rellevants perquè altres embarcacions o estacions puguin conèixer-la i evitar col·lisions. Es tracta d’un sistema bastant precís i obligatori per a una certa mena de naus.

Cal recordar que l’any passat, per aquestes mateixes dates, diverses entitats ecologistes van denunciar que múltiples embarcacions d’aquestes característiques ja van fondejar sobre la praderia de posidònia de la badia de Porroig i també van alertar de possibles abocaments des d’aquests tonyinaires.

En 2020 aquest grup d’embarcacions també es va apostar a la badia de Portmany, on van romandre tres nits amb grans focus il·luminant a la mar, se suposa que pescant. Aquesta situació va resultar anòmala per nova, ja que mai se’ls havia vist pescar tan prop de la costa i va mantenir en suspens als veïns de la badia, ja que ningú va aportar informació sobre els vaixells.

Antigament, aquestes embarcacions se secundaven amb una avioneta que des de l’aire anava localitzant els bancs de tonyina vermella, pràctica que actualment està prohibida segons el Reglament de la Unió Europea i la Llei de Pesca Marítima de l’Estat. Si bé l’alt valor que aquesta espècie aconsegueix en el mercat, sobretot asiàtic, provoca que moltes vegades es produeixi una captura indiscriminada d’aquesta.

Des de Salvem Sa Badia esperem que aquestes embarcacions siguin observades i controlades, tant per l’administració marítima, com la de pesca i molt especialment per l’autoritat mediambiental.