DestacatFondeig irregular

Tres velers més fondejats il·legalment a la badia de Portmany acaben encallats en es Pouet i s’Estanyol després del vendaval

By 7 desembre 2021 agost 15th, 2022 No Comments

El vendaval d’aquests dies ha provocat que tres velers més fondejats il·legalment en el costat sud de la badia de Portmany hagin acabat embarrancats a la riba, provocant un possible abocament de combustible i oli a la mar. Les restes d’una d’aquestes embarcacions, el ‘Well’, que ha quedat completament destrossat, han acabat escampades sobre les roques de s’Estanyol, on també ha acabat encallat el veler ‘Baluma’. A poca distància, a la platja d’es Pouet, una tercera embarcació, el ‘Aurora’, ha corregut idèntica fortuna.

Malgrat els intensos vendavals que s’estan produint aquests dies, avui mateix s’han pogut comptabilitzar un total de 18 embarcacions fondejades il·legalment, que corren el mateix perill d’acabar encallades a la riba, provocant nous abocaments de combustible i oli i contaminant la mar.

Des de Salvem Sa Badia de Portmany lamentem que els esforços realitzats la passada primavera pels ajuntaments de Sant Josep de sa Talaia i Sant Antoni de Portmany per a netejar el fons de la badia, operacions que van culminar amb la retirada de 191 tones de residus, incloses més de tres-centes estructures per al fondeig il·legal, no hagin impedit que algunes embarcacions reprenguin aquestes pràctiques. En alguns casos, es tracta de velers i llanxes molt antics que ja ni tan sols surten a navegar.

L’entitat responsable de vigilar i impedir aquestes pràctiques nocives per a la salut ambiental de la badia és la Demarcació de Costas, que fins al moment no ha realitzat cap moviment per a donar solució a aquesta qüestió.

Cal subratllar també que a la problemàtica de les embarcacions fondejades il·legalment q la badia se suma durant la temporada turística l’arribada de dotzenes de xàrter il·legals, que empren la mateixa zona com a base d’operacions, provocant danys en la posidònia i utilitzant sense autorització els molls destinats a les barques que creuen als turistes de costat a costat de la badia.