DestacatPlatgesQualitat de l'aigua

Un altre abocament d’aigües residuals provoca el tancament de la platja de s’Arenal

By 9 agost 2022 No Comments

Les aigües de la badia de Portmany han rebut un nou abocament d’aigües residuals. Si habitualment les fuites tenen lloc al costat sud, a la zona de Cala de Bou, en aquesta ocasió ha tornat a succeir a la platja de s’Arenal, que ahir a la tarda, al voltant de les 17 hores, va ser tancada per ordre de l’Ajuntament de Sant Antoni.

Els serveis municipals van detectar un trencament en el sistema d’impulsió del bombament d’aigües residuals de Abaqua a l’altura del Camí des Regueró, denominat La Antigua, que va des de l’estació d’autobusos fins a la depuradora. El trencament de la canonada va generar un forat a l’asfalt de la carretera i la sortida d’aigües brutes, que van arribar de manera massiva a la platja de s’Arenal. Per aquest motiu, aquesta va ser tancada de manera preventiva, quedant prohibit el bany.

En produir-se aquest nou episodi de contaminació, els serveis tècnics, el coordinador de platges de l’Ajuntament, els serveis de socorrisme i salvament i la concessionària de Abaqua a Sant Antoni, Cadagua, que depèn del Govern balear, es van posar a treballar en l’avaria per a reparar-la i obrir la via el més aviat possible. La Policia Local de Sant Antoni, per altra banda, va procedir a regular el trànsit a la zona del trencament i tancar l’accés a la platja.

L’avaria es va produir en una de les dos línies d’impulsió que té el bombament, així que encara queda operativa l’altra, que garanteix que de moment l’aigua residual arribi a la depuradora. L’Ajuntament també va encarregar ahir que es prenguessin mostres de manera immediata per a determinar la qualitat de l’aigua de bany. Quan les anàlisis determinin que l’aigua ja no està contaminada, la platja tornarà a obrir-se. A més, el tram de carretera afectat s’ha tallat al trànsit i s’ha senyalitzat el forat amb elements lluminosos a causa de la perillositat que suposa per a vehicles i vianants.

Fa dos anys ja es va produir una altra avaria similar a la mateixa zona. Les infraestructures sanitàries que afecten a tot el cicle de l’aigua constitueixen un dels problemes més greus que afronta la badia de Portmany, a causa de la seua obsolescència i incapacitat per a assumir l’elevada pressió humana que es genera durant la temporada.