BiodiversitatBusseigDestacatPosidònia

Un equip de fotògrafs pren les primeres imatges de la floració de la posidònia d’aquesta temporada

By 2 novembre 2021 No Comments

Foto: Roberto Reyes

Aquest cap de semana s’ha realitzat la primera immersió de fotògrafs submarins especialitzats per a captar la floració de la Posidònia, en el marc del programa ‘Viu la Posidònia’ que organitza l’Ajuntament d’Eivissa. Aquest projecte, que es realitza amb colaboración de Scuba Ibiza, permet documentar l’evolució de la praderia en els últims anys.

Segons va explicar la biòloga Marisol Torres, “en la immersió d’avui hem vist barracudas, oblades, variades, polps, morenes… i també flors de Posidònia. És veritat que l’any passat hi havia més flors que enguany. Ara estan començant a créixer. Es tracta d’un fenomen que pot tenir relació amb l’augment de la temperatura de la mar i el canvi climàtic, però la floració massiva també es pot relacionar amb altres factors, com una situació d’estrès de la planta. Per això és important veure l’evolució en anys successius i documentar-ho, com s’està fent en el marc del programa ‘Viu la Posidònia”, des de fa tres anys.

Foto: Joan Pereyra

Joan Pereyra ha afegit que “les flors tenien la tija encara molt petita, però les hem pogut fotografiar. L’any passat per aquesta època hi havia moltíssima flor, es veia que era més madura i la tija més llarga. Ara costa. Cal apartar les fulles per a poder veure-les, però és un veritable espectacle. Hem vist bastants peixos, com salpes, donzelles, sargs, alguna orella de mar, 7 o 8 exemplars de ‘nacra rudis’ i algún nudibranqui. La mar estava molt neta, no hem vist cap residu i la visibilitat era molt bona. Hem gaudit i el busseig ha estat una meravella. Una experiència 10”.

El biòleg Diego Ponce va agregar que “trobar les flors de Posidònia és “un subidón”. I també m’ha agradat el que no he trobat: A penes hem vist cap resta d’escombraries, no sé si pel temporal, però la mar estava de cine. Com no s’havien trobat flors de Posidónia encara, he vingut amb l’expectació de trobar les primeres de la temporada i fa il·lusió. És una experiència de 10 perquè és una manera d’enfocar el busseig que no se sol donar i és una via molt interessant i molt poc explotada, que s’hauria de promocionar, perquè les praderies de Posidònia són els nostres corals del Mediterrani. Ha estat una immersió cent per cent en Posidònia i ho he gaudit moltíssim”.

Pepi Rivera va explicar que “he vist les flors de la Posidònia i molta vida. M’ha cridat l’atenció que és fàcil veure un munt de nacres en la Posidònia i també hem vist estrelles de mar. Crec que qualsevol persona que aprofiti aquesta activitat, es queda captivat amb l’experiència”.