DestacatFondeig irregularPosidònia

Una dotzena de xàrters il·legals tornen a prendre el moll de S’Estanyol i fondegen sobre posidònia a la badia de Portmany

By 10 agost 2020 agost 15th, 2022 No Comments

 

Ni la crisi del coronavirus ha frenat el retorn dels xàrter il·legals a la badia de Portmany. Un any més, diverses companyies de xàrter nàutic han instal·lat la seva seu enfront de la platja de s’Estanyol, a la part sud de la badia, i utilitzen els molls de les golondrines de transport de passatgers per a embarcar i desembarcar als seus clients.

Com es pot apreciar en aquestes imatges i vídeos, almenys dotze catamarans han instal·lat sistemes de fondeig amb cadena, la majoria sobre posidònia, i usen els molls de les golondrines per a pujar a bord tant a clients com a provisions. Tot això de manera il·legal ja que no tenen cap autorització, ja sigui per a la instal·lació de sistemes de fondeig com per a l’ús dels molls.

Ja l’any passat es va informar sobre aquesta pràctica que està danyant la praderia de posidònia millor conservada de l’interior de la badia, tant per l’efecte de les cadenes que llauren els fons, com pels abocaments d’aigües fecals i de sentina que aquestes embarcacions provoquen. Principalment es veuen afectades les platges de S’Estanyol i Es Pinet, ja que els corrents sovint arrosseguen tots aquests abocaments cap a aquestes platges.

A més, aquestes companyies estan assumint un altre tipus de negoci. Ara ja no solament lloguen les embarcacions per setmanes com a allotjament, sinó que també realitzen excursions d’un dia o una tarda, com pot apreciar-se en el següent anunci.

Des de la iniciativa Salvem Sa Badia de Portmany es reclama a les autoritats que prenguin cartes en l’assumpte i impedeixin aquestes pràctiques il·legals. Els xàrter establerts en aquesta zona de la badia, a la vista de tot el món, no solament exerceixen una competència deslleial cap a les companyies de l’illa que tenen amarratge en els diferents ports, sinó que a més estan usant el domini públic marítim-terrestre, que és de tots, per al seu lucre personal. Tot això sense oblidar-nos d’allò més important: el mal que s’està realitzant als fons de la badia de Portmany, sobretot a la posidònia, que és una planta marina que contribueix enormement a la transparència de la mar, aporta vida als ecosistemes marins, proporciona oxigen i reté la sorra de les platges.