BiodiversitatDestacatPort de Sant AntoniPosidònia

Una imatge que il·lustra la destrucció: posidònia soterrada pels moviments de sediments a la zona de maniobra dels ferris

By 8 febrer 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Restes de praderia soterrada per resuspensió de sediments, a la part oest de la badia, on maniobren els ferris

Una de les revelacions més preocupants que conté el nou estudi topogràfic de la vegetació dels fons de la badia de Portmany, realitzat per un equip científic de la consultora ambiental Duna Consultores, és la pèrdua total de Posidònia oceànicaa la zona del moll comercial, on atraquen i maniobren els ferris. Aquest àrea del canal central és, precisament, la zona més afectada, ja que no queda rastre de la gran praderia que allí hi havia, excepte tiges i arrels.

El treball assenyala que on abans hi havia una praderia àmplia ara només existeix un desert de sediments i llot, que s’estén a àrees cada vegada més allunyades del moll comercial, a causa de la remoció de sediments durant les maniobres d’amarratge i sortida, que enterren noves plantes. És un fenomen que a més es retroalimenta, ja que a major extensió de llot, més capacitat adquireix aquest per a cobrir noves zones i aniquilar la vegetació confrontant, entre la qual també hi ha espècies tan valuoses com Cymodocea nodosa.

En paral·lel a l’elaboració de l’informe, s’han pres múltiples fotografies i vídeos que demostren fil per randa les afirmacions que conté l’informe. La fotografia que il·lustra aquest post és una de les més representatives. Va ser presa fa unes setmanes a la zona de maniobra dels ferris i demostra amb rotunditat dues premisses. La primera és que la posidònia en aquesta zona ha estat completament soterrada i asfixiada pels sediments que aixequen i escampen els grans vaixells durant les maniobres. La segona és l’antiga presència d’abundant posidònia en aquest lloc, com demostren els múltiples fragments d’arrels i tiges en descomposició trobats per tota la zona.

Una altra imatge de la zona del moll comercial, amb restes de praderia de posidònia

A més de la càrrega probatòria que impliquen imatges com aquesta, és important recordar que ja existeix una topografia prèvia realitzada en 2008 pel Ministeri de Medi Ambient, avui anomenat de Transició Ecològica, i està recollida a la Infraestructura de Dades Espacials dels Illes Balears (IDEIB). Aquesta planimetria situa posidònia a tota la zona annexa al moll comercial on maniobren els grans vaixells comercials.

El pla de 2008, de fet, ha estat l’única eina que fins ara s’ha usat en els estudis realitzats, inclòs el més recent de Ports dels Illes Balears, que va redactar una consultora del nord de la península. Aquest informe afirmava, sense haver fet cap comprovació in situ, que la Posidònia de la badia es trobava en bon estat i que l’operativitat dels ferris no té conseqüències per a aquesta valuosa planta. Ha estat, de fet, l’eina emprada per Ports IB per a justificar una possible tornada dels ferris a la badia de Portmany.

No obstant això, fotografies com aquesta i les altres proves contingudes per l’estudi que acaba de realitzar Duna Consultores demostren que els ferris danyen greument a la vegetació submarina i constitueixen un perill imminent per a la supervivència de la badia com a entorn turístic.

Descarrega a través d’aquest enllaç l’informe complet en format pdf (3 Mb)