Som molts els veïns que aquests dies tenim la sensació que s’ha perdut una oportunitat per a afermar el futur de la badia de Portmany i de les persones que vivim i treballem en ella.
No entenem la decisió de tornar a obrir el port. La gran majoria de les forces polítiques, empresarials i socials de les dues poblacions que comparteixen la badia van dir clarament “NO” als ferris. Ho van aprovar en ple els dos ajuntaments: Sant Antoni de Portmany, primer, i Sant Josep de sa Talaia, després. La gran majoria del sector hoteler de la badia també es va oposar a la volta de grans embarcacions, igual que la restauració, el sector de la nàutica d’esbarjo, els empresaris de Cala de Bou, confraria de pescadors, els grups ecologistes i tantes persones de tots dos municipis, que ens han manifestat el seu suport perquè els ferris deixessin definitivament el port.
La preocupació per la protecció i la sostenibilitat ambiental de la badia no és una qüestió d’importància menor. La costa de la badia de Portmany és un espai natural singular molt fràgil i hem de ser conscients que és el nostre principal actiu turístic.
En aquests dos últims anys, a causa de la situació de pandèmia, a la moratòria de ferris i als esforços dels dos ajuntaments per netejar els fons, la badia ha experimentat un ressorgir: l’aigua està més neta que mai, la biodiversitat ha aflorat i comença a recordar temps d’antany.
Animem a tots els habitants de l’illa i especialment als de Sant Antoni i Sant Josep, a que facin una passejada per s’Arenal, es Pouet, s’Estanyol o es Pinet i comprovin per ells mateixos la claredat de l’aigua; que es banyin i bussegin entre la posidònia. Descobriran una imatge molt diferent a la que s’ha viscut en els últims anys.
Aquest procés de recuperació es veurà interromput amb l’arribada dels ferris, que tornaran a aixecar els fangs del fons i els empenyeran cap al sud, tapant i matant la posidònia que encara ens queda, embrutant les platges i enterbolint les aigües de l’interior de la badia. Els cotxes tornaran a col·lapsar la sortida del poble de Sant Antoni, amb el soroll de clàxons i motors, sense aportar res als negocis de la població. Els socorristes de les platges tornaran a fer ús dels seus xiulets, demanant als turistes que surtin de l’aigua, diverses vegades al dia, pel perill que comporta el fort onatge que generen els ferris en passar….
Però una vegada presa la decisió per part del Govern Balear i a pesar que no hem aconseguit l’objectiu d’evitar el seu retorn, continuarem treballant per la millora ambiental de la badia, oberts al diàleg, esforçant-nos a crear punts de trobada i vies de comunicació entre totes les institucions amb competències en la badia i el seu entorn, a fi d’unificar accions i aconseguir avanços.
Pensem que és important que en l’acord aprovat pel Consell d’Administració de Ports IB es reconegui que la badia és el principal atractiu dels municipis de Sant Antoni i Sant Josep, el seu gran potencial per a desenvolupar activitats per a turistes i residents, els esforços realitzats pels ajuntaments per a recuperar i protegir els actius naturals, que la badia és el pulmó econòmic de la zona i que la societat vol preservar el caràcter principalment turístic i recreatiu del port i de la pròpia badia.
També que es realitzin propostes concretes de millora ambiental com la reducció en l’eslora dels ferris, el programa de vigilància periòdica de la qualitat de les aigües, la realització d’un pla de vigilància de la posidònia, el desenvolupament de campanyes de conscienciació sobre fondejos, abocaments i males praxis, així com la regulació de les zones de fondeig en la totalitat de la badia.
Fins i tot es pot anar a més i Ports IB podria posar en marxa a la badia un projecte de monitoratge i replantació de la posidònia com ha fet en altres zones de Balears, a més d’establir sinergies amb la Conselleria de Medi Ambient (Ibanat) per a aconseguir recursos i tenir un millor control ambiental en la zona. La badia té entitat natural per a la creació d’un centre d’interpretació de les reserves naturals des Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent, posar-les en valor i atreure al turisme de naturalesa.
La nostra comesa ara és col·laborar i dialogar, però també fer un estricte seguiment que les propostes promeses es compleixen en temps i forma, a més d’estar alerta i documentar quins continuen sent els efectes reals que provoquen els ferris sobre els fons, la posidònia, l’onatge a les platges o el col·lapse viari en el port.
Encara queda molt camí per recórrer. Existeixen altres impactes sobre la badia que hem de resoldre entre tots, com, per exemple, mantenir-la neta d’estructures de fondeig, conscienciar als navegants de la importància de no fondejar sobre posidònia, evitar els abocaments des de les embarcacions i vigilar que els xàrters il·legals no prenguin els molls de les ‘golondrines’ com a base d’operacions. Respecte a un altre problema històric de la badia, el dels abocaments provocats per l’emissari de la depuradora o els sobreeixidors de les estacions de bombament d’aigües residuals (EBAR), des de Salvem sa Badia ja hem iniciat contactes amb les administracions competents per a estudiar possibles solucions a aquest problema.
Entre tots hem de continuar treballant per a aconseguir major equilibri, respecte, sostenibilitat i convivència en la badia, fent d’ella un lloc en el qual tinguin cabuda residents, turistes i empreses, juntament amb la preservació del nostre patrimoni natural, que representa el nostre present i el nostre futur.
Pepín Valdés
Portaveu de la iniciativa popular ‘Salvem sa Badia de Portmany’