DestacatPlatgesPort de Sant Antoni

Volem platges turístiques o un port comercial? L’estudi de Duna Consultores revela que els dos conceptes són ja incompatibles

By 17 febrer 2021 agost 15th, 2022 No Comments

Platja de s’Arenal, a la badia de Portmany

Una de les conclusions més preocupants de l’estudi que acaba de realitzar la consultora mediambiental Duna Consultores és que els fons de la badia perdran la totalitat de les comunitats vegetals que poblen la meitat nord i central en un període d’uns vint anys. Això acabarà afectant també els fons de la meitat sud, on, de persistir el fondeig incontrolat, es veurà també molt reduïda l’extensió de praderies de Posidònia oceànica i altres plantes molt valuoses, com la Cymodocea nodosa, que contribueixen a la qualitat de les platges d’aquesta part de la badia.

L’estat de les aigües de bany a les platges de la part sud de la badia, sobretot les més interiors, com és Pouet, s’Arenal o s’Estanyol, sens dubte es ressentirà pel procés de deteriorament general dels fons. Només si es detenen els principals impactes que actualment danyen els fons de la badia la situació pot ser reversible:

  • El mal funcionament del col·lector, de les estacions d’impulsió (EBARs), l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) i l’emissari.
  • La resuspensió dels fons provocada pels grans vaixells en les seves maniobres d’atracament i sortida en el moll comercial.
  • La velocitat d’entrada i sortida al port de les embarcacions d’esbarjo.
  • Els fondejos il·legals amb bloc de formigó i/o cadena al fons.
  • Els fondejos amb ancora sobre posidònia.

Com a punt final d’aquest inquietant informe, que ha depassat de llarg les perspectives més pessimistes sobre l’estat actual dels fons marins i les comunitats vegetals de l’interior de la badia, un debat que no admet punts grisos. Volem una badia amb un port comercial o un entorn turístic de sol i platja amb aigües de qualitat i ribes atractives per a visitants i residents?

L’informe estableix, sense gènere de dubtes, que totes dues activitats són ja incompatibles. Si no s’opta per una opció específica, la degradació mediambiental i la pèrdua de la posidònia ho farà per nosaltres. I a més ocorrerà en poc temps.

Descarrega a través d’aquest enllaç l’informe complet en format pdf (3 Mb)