BiodiversitatDestacatEducacióPosidòniaQualitat de l'aiguaSalvem Sa Badia

Alumnes de l’IES Sa Serra inicien el projecte ‘Sa Serra for Future’, amb metodologia APS

By 1 febrer 2023 No Comments

Varios alumnos observan el emisario de Caló de s’Oli.

Salvem sa Badia ha col·laborat amb l’organització i desenvolupament de la primera sortida a la mar per alumnes d’instituts, que avui s’ha celebrat en el marc del projecte ‘Aprenentatge i Servei Badia de Portmany’, que desenvolupa la Conselleria d’Educació del Govern balear amb la col·laboració del Club Nàutic Sant Antoni.

Els alumnes que han inaugurat aquesta navegació interpretativa per l’escenari de la badia són de 4t d’ESO i estudien l’assignatura de Ciències Aplicades. Durant la jornada, a més de rebre informació sobre les riqueses submarines i els valors naturals, paisatgístics i geogràfics de la zona, han pogut identificar les fonts de contaminació i els impactes ambientals que es van generant.

Els estudiants, dins d’aquesta metodologia APS, desenvolupen el seu propi projecte, anomenat ‘Sa Serra for Future’, amb el suport de la professora Marta Tur, que els ha acompanyat. Les encarregades de realitzar aquesta navegació interpretativa han estat la tècnica ambiental i educativa de Es Nàutic, Marta Fernández, i la biòloga de Salvem sa Badia de Portmany, Elisa Langley.

Per a realitzar l’activitat, els alumnes s’han repartit en dues embarcacions de diferents característiques: una a motor amb visió a través d’un cristall en el casc i un dels catamarans a vela de Es Nàutic. En la primera, gràcies al vidre, els estudiants han pogut contemplar en directe la sortida d’aigua procedent de la depuradora, a la boca de l’emissari de Caló de s’Oli. Quan la xarxa de sanejament es satura i aboca a la mar, es produeix la degradació de les comunitats vives, igual que succeeix també a la zona on s’aboca salmorra procedent de la dessaladora. També han observat el diferent estat en què es troben les praderies de Posidònia i Cymodocea, en diferents zones de la badia.

Des de l’embarcació de vela, l’alumnat ha comparat els impactes que tenen els vaixells a la vela i els de motor, i han conegut els principis bàsics de la navegació i les seues diferències. A més, després de veure un dofí de la varietat ‘Tursiops truncatus’ passejant per la badia, s’ha introduït un hidròfon a la mar des de les xarxes de proa del catamarà, per a escoltar-lo. Els alumnes s’han sorprès per una altra mena de contaminació menys coneguda: el soroll submarí, que s’amplifica deu vegades en el medi marí, afectant les comunicacions de moltes espècies, com els cetacis. Aquestes resulten molt afectades, sobretot en temporada, per l’auge del soroll que produeixen les embarcacions ràpides a motor. Amb els ocells marins succeeix el mateix.

Les biòlogues de Es Nàutic i Salvem sa Badia han recordat als assistents que la major part de la badia és una Zona d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA), per la qual cosa promoure un turisme nàutic i esportiu silenciós és fonamental.

Els projectes APS es basen en aquesta premissa: “Pensa globalment, actua localment”, un concepte que consisteix a aprendre i retornar l’après amb accions que milloren la comunitat.

Descarrega aquí el PDF amb el guió del projecte ‘Sa Serra for Future’