DestacatFondeig irregularPosidòniaSalvem Sa Badia

El ‘Pirata de Porroig’ torna a actuar amb impunitat i canvia el seu ‘modus operandi’

By 19 juny 2023 No Comments

Salvem Sa Badia de Portmany ha tingut accés a una sèrie d’imatges, captades ahir, cap a les 14,30 hores, en les quals pot veure’s en acció al conegut com a ‘Pirata de Porroig’, que es dedica a cobrar amarratges il·legals instal·lats per ell mateix a diferents embarcacions, malgrat haver estat denunciat i detingut en temporades anteriors per aquesta mateixa activitat.

Segons ha pogut saber Salvem sa Badia de Portmany, l’impulsor del camp d’amarratges il·legals situat en aquesta badia des Cubells, amb el qual obté un important benefici, ha canviat el seu modus operandi per passar més desapercebut, encara que la seua activitat continua sent la mateixa: Instal·lar boies per el fondeig irregular, la majoria sobre posidònia, i cobrar lloguer als navegants que volen fondejar a Porroig, als quals a més pressiona perquè no tirin l’ancora i amarrin sense recórrer a la seua infraestructura de pagament.

El canvi d’aquesta temporada consisteix, segons testimonis presencials que prefereixen mantenir-se en l’anonimat per temor a represàlies, a instal·lar les boies de manera que quedin enfonsades com a un metre de profunditat, passant així desapercebudes. Quan una embarcació arriba a la zona, aquest individu s’aproxima en el seu zodiac, oferint i facilitant la maniobra.

A pesar que la presència del ‘Pirata de Porroig’ és constant a la cala i que duu a terme la seua activitat de manera visible i descarada, cap autoritat ha procedit a impedir-li-ho i denunciar-lo de nou, almenys que hagi transcendit. El resultat d’aquesta falta de vigilància respecte a una activitat tan previsible és que aquest promotor ha tornat a l¡activitat, obtenint benefici per la privatització d’un territori públic, a costa, a més, de provocar greus danys en l’ecosistema.

Cal recordar que aquesta persona ha estat investigada per un delicte contra la fauna i la flora per part del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil. Al maig de l’any passat va amenaçar de mort a diversos bussejadors de Maltesa del Mar, mentre comprovaven l’estat dels fons de la badia de Porroig. Llavors els va dir: “No vull tornar a veure-us per aquí. Tinc segur, així que et passo per damunt, et mato i no passa res… Eivissa és molt petita i ja ens trobarem. Ja sé qui sou. Vosaltres no sabeu qui soc jo. Us assabentareu”.

Després, al juny de 2022, va tornar a fer el mateix amb els bussejadors voluntaris de Protecció Civil que retiraven morts del fons. Va tornar a circular prop d’ells amb una llanxa amb el motor en marxa per intimidar-los. Els policies locals que els acompanyaven el van denunciar per desobediència als agents de l’autoritat i faltes de consideració.

Així mateix, la llavors regidora de Medi Ambient de Sant Josep, Mónica Fernández, va rebre més amenaces de mort per part d’aquest mateix subjecte, quan, acompanyada de diversos funcionaris, van tractar d’explicar-li el procediment iniciat per a desmantellar el desballestament il·legal en el qual acumula dotzenes i dotzenes d’embarcacions i vehicles, situat a la carretera de Cala Tarida.

En el passat, aquest individu també es va dedicar a comercialitzar fondejos il·legals a la badia de Portmany. Aquest estiu ja hem pogut veure que la mateixa praxi s’ha propagat a Port des Torrent.