DestacatFondeig irregularPort de Sant AntoniPosidòniaTurisme

Els chárters que operen il·legalment a la badia la saturen de nou i s’apropien dels molls

By 11 agost 2023 No Comments

Tots els dissabtes, tal com demostren les fotografies que acompanyen aquest reportatge, fetes el dissabte passat, es produeixen les mateixes escenes en el litoral de la badia de Portmany. Els chárters que operen il·legalment a la zona i que en bona part estan fondejats sobre la praderia de posidònia de manera reincident, realitzen l’operació de sortida i entrada de clients, col·lapsant els molls que habitualment utilitzen les ‘golondrines’ turístiques que transporten passatgers d’un costat a un altre de la badia, malgrat que no disposen d’autorització per fer això.

A les fotografies pot apreciar-se l’ús il·legal que realitzen dels molls de Caló des Moro i s’Estanyol, que utilitzen per a carregar i descarregar clients, provisions i personal de neteja, a pesar que no disposen d’autorització per a això. A vegades, a més, abandonen bosses d’escombraries prop dels molls, sense molestar-se en traslladar-les als contenidors. Igual que l’any passat, des de Salvem Sa Badia no entenem per què les administracions competents no actuen per a posar límit a tot el que ve ocorrent i garantir la seguretat a la badia, ara per ara molt compromesa per la presència massiva d’aquestes barques, que col·lapsen els accessos i els canals.

Cal recordar també que aquests xàrter clandestins no sols fan un ús indegut de la costa i utilitzen de manera il·legal aquestes infraestructures costaneres, sinó que exerceixen una competència deslleial a les empreses que sí que compleixen amb la normativa i que, a més, afronten uns costos per a amarrar o fondejar les seues embarcacions. S’ha detectat, a més, que moltes d’elles procedeixen d’altres ports mediterranis i instal·len morts de formigó, fins i tot sobre la posidònia, per fondejar durant tota la temporada. Es desconeix on aboquen les aigües fecals dels dipòsits i, encara més greu, quin és el destí de les aigües de sentina, que contenen restes de combustible i oli, ja que no acudeixen a port en tot l’estiu. El propi sector nàutic ha detectat un augment dels iots ‘pirata’, que estima entre un 10 i un 15 per cent, mentre que els seus clients aquesta temporada han descendit entre un 15% i un 20%.

El Decret 21/2017, de 5 de maig, pel qual es regula l’activitat de lloguer d’embarcacions i vaixells d’esbarjo a Balears, permet amb una simple “declaració responsable” inscriure’s en el registre i rebre autorització per a l’exercici de l’activitat de xàrter nàutic. El que es declara és que, a més de posseir el certificat de navegabilitat en vigor, tenir l’embarcació registrada en llista 6a, posseir el despatx de Capitania Marítima, la titulació nàutica, les assegurances per a l’embarcació i els tripulants i els certificats de seguretat i residus, es disposa d’un punt autoritzat per a embarcar i desembarcar als clients. Per a això, és imprescindible comptar amb un amarratge o boia a un port i una zona de per desembarcar autoritzats per la Demarcació de Costas, que és una cosa totalment lògica i necessària per prestar aquesta activitat.

El problema de la declaració responsable és que, si ningú revisa el compliment de la norma, qualsevol pot exercir aquesta activitat impunement, simplement presentat un formulari i pagant la taxa. En el Decret, concretament a l’article 7.1, es diu: “El personal de la Direcció General de Ports i Aeroports podrà en qualsevol moment comprovar la veracitat de la declaració”.

Ens consta que en estius anteriors es van produir algunes inspeccions, però no en dissabte i per sorpresa, que és quan tenen lloc les sortides i entrades de clients. Habitualment les embarcacions arriben a la badia els divendres a la tarda i romanen allí fins al dissabte. La mateixa situació es ve repetint des de fa anys, sense que cap administració reaccioni amb la contundència suficient com per a posar-li remei.