DestacatPitiüsesPosidònia

La posidònia de Formentera creix un 24% menys prop de l’emissari i es veu afectada per la terbolesa que provoquen els ferris

By 12 març 2021 març 29th, 2021 No Comments

Dimecres passat es van presentar les conclusions del projecte científic ‘Antroposi. Entre emissaris i embarcacions: com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia en l’Antropocè’, que ha elaborat l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea). Aquesta recerca ha comparat l’evolució de la posidònia en diferents zones de Formentera i ha revelat dues importants conclusions: que la posidònia creix un 24% menys a l’entorn de l’emissari i que els ferris augmenten la sedimentació i la terbolesa en les praderies pròximes a la seva ruta.

El projecte ‘Antroposi’ va ser un dels guanyadors de la primera convocatòria de Save Posidonia Project, impulsat pel Consell de Formentera, que es va celebrar en 2017. Ha comptat amb un pressupost superior als 83.000 euros i també ha estat possible gràcies a les persones que han apadrinat metres de posidònia per a portar-lo endavant.

L’estudi s’ha elaborat analitzant la posidònia més pròxima a l’emissari en comparació amb una altra zona més allunyada (estació de control). Entre les conclusions, l’estudi determina que, durant l’any de seguiment, el creixement de posidònia prop de l’emissari és un 24% menys que en la resta de les praderies analitzades. Així, la concentració de nutrients inorgànics en l’aigua que surt del doll de l’emissari és alta. Les taxes de sedimentació de partícules de nitrogen i de carboni són també més altes prop de l’emissari que a l’estació de control (6,2 vegades més en nitrogen i 9,5 en carboni). Així, la Posidònia oceànica que creix prop de l’emissari incorpora en els seus teixits nitrogen que descarrega l’emissari; i es pot concloure que l’emissari és una font de material particular.

D’altra banda, s’ha determinat que no hi ha efecte de terbolesa, ja que la quantitat de llum disponible per a la fotosíntesi de plantes és similar entre les zones pròximes a l’emissari i la resta.

Quant a l’afecció del pas de grans embarcacions (ferris), s’ha determinat que aquest trànsit augmenta la turbulència i la sedimentació en les praderies adjacents a Es Freus.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha explicat que Save Posidònia Project va néixer en 2017 “amb l’objectiu d’unir al sector empresarial i a la ciutadania en la lluita per la protecció del nostre entorn a través de la promoció turística unint Formentera amb la lluita pel medi ambient”. Ferrer ha afegit que “a Formentera era necessari fer conscienciació tant entre els residents com els turistes per a traslladar la importància de la protecció de la posidònia i del nostre entorn. Hem de fer un esforç molt gran de coordinació entre totes les administracions competents per a portar endavant passos ferms per a protegir el nostre entorn, la nostra qualitat de vida i, a la fi, la nostra economia”.

Per a la pròxima convocatòria del Save Posidònia Project hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros, que es troba en l’última fase d’adjudicació administrativa. Es van presentar 11 projectes i el guanyador, que es troba pendent d’adjudicació, és ‘ImPeFora. Els impactes de contaminants emergents en la posidònia de Formentera’. Gràcies al SPP ja hi ha apadrinats 252.000 metres quadrats de posidònia, si bé encara n’hi ha molta disponible, ja que a la costa de Formentera existeixen 76,5 milions de metres quadrats d’aquesta planta.